top of page
about.png

Кампании

SCIENTIFIC EVENT

If you want, you can send details about your upcoming scientific event by filling out the form on our Scientific events web site www.arpharm-e4ethics.org.

За 13-та поредна година над 4 милиона фармацевти в над 180 държави и територии по света отбелязват Световния ден на фармацевтите на 25 септември. Денят се отбелязва по инициатива на Международната федерация по фармация (МФФ/FIP), за да подчертае приноса на магистър-фармацевтите за достъпа до здравеопазване и жизненоважната роля на професията за подобряване на здравето и отговорната употреба на лекарства. Българските магистър-фармацевти също отбелязват деня като част от тази голяма международна общност. От 2017 г. до сега Регионална фармацевтична колегия София-столична на Български фармацевтичен съюз всяка година организира кампания по случай празника на магистър-фармацевтите.

Темата на Световния ден на фармацевтите през 2023 г. е: „Магистър-фармацевтите укрепват здравните системи“. С нея се изтъква, че магистър-фармацевтите, преподавателите по фармация и фармацевтичните учени са неразделна част от всяка здравна система и с право могат да се гордеят с приноса за грижата, възстановяването и поддържането на здравето на хората в продължение на много години.

Във време, когато здравните системи по света се възстановяват от кризата с COVID-19, общият консенсус е, че са необходими спешни действия, за да могат здравните услуги да отговорят на бъдещите нужди. Тазгодишната кампания за Световния ден на фармацевтите предоставя възможност за повишаване на информираността за фармацевтите като интелигентно решение.

COVID-19 представи неоспоримо доказателство за възможностите на фармацевтичната професия да поддържа здравните системи. Според Американска асоциация на фармацевтите, например, по време на пандемията фармацевтичните екипи в САЩ са предоставили над 350 милиона клинични интервенции под формата на COVID тестове, ваксинации, лечение и болнични грижи.

Фармацевтите могат подкрепят здравните системи, например чрез прилагане на ваксини, помощ за предотвратяване на незаразни заболявания, намаляване на антимикробната резистентност, справяне с нездравословното поведение (напр. употребата на тютюн) и проблемите на околната среда (напр. замърсяването на въздуха).

Професията на магистър-фармацевтите в България също се развива и могат да правят повече за по-здрава и по-стабилна здравна система. Поради това посланието тази година е:

 „Нека магистър-фармацевтите правят повече!“

Кампанията за Световния ден на фармацевтите е възможност фармацевтите да отпразнуват постиженията си в подкрепа на обществото и подобряване на здравето.

Световен ден на фармацевтите 2023
bottom of page