top of page
workshop.png

Дискусии, работни срещи и конференции

SCIENTIFIC EVENT

If you want, you can send details about your upcoming scientific event by filling out the form on our Scientific events web site www.arpharm-e4ethics.org.


24 ноември 2023 г., София

Под призива за незабавно стартиране на активностите, заложени в рамките на Националния план за борба с рака, премина програмата на онкологичния форум „Националния план за борба с рака – да спуснем бариера пред болестта“

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители беше сред организациите, активно подкрепили провеждането на форума „Националният план за борба с рака – да спуснем бариера пред болестта“, състоял се на 24 ноември 2023 г. Събитието, организирано от Европейската коалиция на пациентите с рак (ЕСРС), Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и Асоциацията на студентите-медици в България – София (АСМБ), и проведено под егидата на Министерство на здравеопазването, събра над 100 представители на държавните институции, дипломати, национални и международни експертни дружества, пациентски организации, индустрия, медии и др.

Сред официалните гости бяха проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването, заместник-министрите на здравеопазването доц. Михаил Околийски и проф. Илко Гетов, заместник-министърът на електронното управление – Валентин Мундров, д-р Петър Грибнев – съветник на министър-председателя на Република България проф. Николай Денков, доц. Антон Тонев – съветник на и др.

Целта на реализиране на събитието е припознаване на темата за сериозността на онкологичните заболявания и отчитане на негативната статистика за България, както и пристъпване в най-кратки срокове към изпълнение на заложените в Националния план за борба с рака активности.

Според данните на Мисията за борба с рака на Европейската комисия, всяка година над 2,7 млн. европейски граждани научават диагнозата рак, а повече от 1,3 млн. души умират от рак всяка година. Към данните са допълнени и тези на проф. Франческо Де Лоренцо, председател на Европейската коалиция на пациентите с рак, че до 2030 г. с 25% повече европейски граждани ще се сблъскат с диагнозата рак.

Стряскащата статистика дава основание на Европейската комисия да приоритизира темата за онкологичните заболявания, като вложи много усилия в подкрепа на държавите членки в изпълнение на приетите на национално ниво планове за справяне с онкологичните заболявания. Българската държава прие такъв план на 4 януари 2023 г., но до момента е направено твърде малко в изпълнение на заложените в него цели и активности.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков взе участие в първата част на Форума с официалните приветствени речи, като подчерта, че постиженията на съвременната медицина са достъпни за българските граждани, но проблемът е в ранното диагностициране и проследяване на пациентите. Според него пътят за намаляване на заболеваемостта от раковите заболявания е постигане на взаимосвързаност между различните етапи в цялостния диагностично-лечебен процес – от ранното откриване, профилактиката и превенцията, през прецизното диагностициране и съвременно лечение, към последваща грижа и проследяване. Според данни от последния Годишния доклад за здравето на гражданите, онкологичните заболявания представляват 16% от заболеваемостта сред българите и се нареждат на второ място след сърдечносъдовите. Той допълни, че оттук нататък предстои съществена работа по изпълнение на Националния план, част от която е създаването на Национален съвет по онкология, който да координира дейностите, включени в Националния план за борба с рака.

Директорът на ARPharM Деян Денев подчерта, че е наложително Националният план за борба с рака да се изпълнява, защото съвременната медицина може да излекува или да добави десетки години живот с добро качество за пациент, диагностициран в ранен стадий на заболяването, но възможностите ѝ са много по-ограничени, когато ракът е открит в късен метастатичен стадий. Съвременните методи за диагностика и лечение на раковите заболявания чувствително удължават живота на пациентите и качеството му, но добрата онкологична помощ не е възможна без добра профилактика, добави той. България вече инвестира повече в профилактика. Проектът за бюджет на НЗОК за 2024 г. предвижда над 20 % увеличение на средствата за извънболнична помощ, което включва повече профилактични прегледи, консултации и изследвания. Тези увеличени инвестиции обаче няма да доведат до нужния резултат без приемането на законови промени и на национални скринингови програми, които да залагат цели, да следят за тяхното изпълнение и да предвиждат стимули за участие за лекари и пациенти. Въвеждането на такива скринингови програми е залегнало в Националния план за борба с рака и е крайно време работата по тях да започне.

Пълна информация за Форума ще намерите тук




Достъпът до прецизна диагностика, въвеждането на национални скринингови програми и изграждане на пълна и актуална база данни са ключовите елементи в борбата с онкологичните заболявания в България
bottom of page